NCERT Solutions for Class 7th Social Science Chapter 3 – The Delhi Sultans

NCERT Solutions for Class 7th Social Science Chapter 3 – The Delhi Sultans

National Council of Educational Research and Training (NCERT) Book Solutions for Class 7th
Subject: Social Science
Chapter: Chapter 3 – The Delhi Sultans

Class 7th Social Science Chapter 3 The Delhi Sultans NCERT Solution is given below.

Question 1: Which ruler first established his or her capital at Delhi?
Answer: Ananga Pala of the Tomara dynasty first established his capital at Delhi.

Question 2: What was the language of administration under the Delhi Sultans?
Answer: Persian was the language of administration under the Delhi Sultans.

Question 3: In whose reign did the Sultanate reach its farthest extent?
Answer: In Muhammad Tughluq’s reign the Sultanate reached its farthest end.

Question 4: From which country did Ibn Battuta travel to India?
Answer: Ibn Batuta travelled to India from Morocco.

Question 5: According to the “circle of justice”, why was it important for military commanders to keep the interests of the peasantry in mind?
Answer: According to the Circle of Justice, it was important for the military commanders to keep the interests of the peasants in mind because the salaries of the soldiers came from the revenue collected from the peasants and peasants could pay the revenue only when they were prosperous and happy.

Question 6: What is meant by the “internal” and “external” frontiers of the Sultanate?
Answer: ‘Internal’ frontiers of the sultanate consisted of the ‘hinterland’ of the garrison towns. The ‘external’ frontiers refer to the unconquered territories especially in the southern parts of the subcontinent.

Question 7: What were the steps taken to ensure that muqtis performed their duties? Why do you think they may have wanted to defy the orders of the Sultans?
Answer: To ensure that the muqtis performed their duties their office was made noninheritable, and they kept getting shifted from one iqta to another.

Question 9:  Do you think the authors of tawarikh would provide information about the lives of ordinary men and women?
Answer: No. The authors of tawarikh did not provide information about ordinary men and women. This was because they wrote in expectation of rewards by the sultan.

Question 10: Raziyya Sultan was unique in the history of the Delhi Sultanate. Do you think women leaders are accepted more readily today?
Answer: Make a list of the current women leaders in our country and compare them and their  careers with that of the women leaders of the past. Once you have reached the conclusion, discuss your answer with your teacher.

Question 11: Why were the Delhi Sultans interested in cutting down forests? Does deforestation occur for the same reasons today?
Answer: Delhi Sultans were interested in cutting down forests because they wanted to  encourage agriculture on the land.

« Previous Next »

Click Here to view All Chapters Solutions for Class 7th Social Science

This page is about:

ncert solutions for class 7 history chapter 3, class 7th history solutions, The Delhi Sultans Class 7, according to the circle of justice why was it important for military commanders to keep the interests of the peasantry in mind?class 7, delhi sultanate, ncert answers of delhi sultans class 7th, s st of class 7 first chapter of history, solutions of ncert history class 7th chapter 3, What is internal and external frontiers of delhi sultanate, what was iqta ncert answers of delhi sultans in history class 7th