NCERT Solutions for Class 7th Social Science Chapter 4 – The Mughal Empire

NCERT Solutions for Class 7th Social Science Chapter 4 – The Mughal Empire

National Council of Educational Research and Training (NCERT) Book Solutions for Class 7th
Subject: Social Science
Chapter: Chapter 4 – The Mughal Empire

Class 7th Social Science Chapter 4 The Mughal Empire NCERT Solution is given below.

Question 1: Match the following:

Mansab Marwar
Mongol Governor
Sisodia Rajput Uzbeg
Rathor Rajput Mewar
Nur Jahan Rank
Subadar Jahangir

Answer:

Mansab Rank
Mongol Uzbek
Sisodia Rajput Mewar
Rathor Rajput Marwar
Nur Jahan Jahangir
Subadar Governor

Question 2: Fill in the blanks:
(a) The capital of Mirza Hakim, Akbar’s half-brother, was ___________.
(b) The five Deccan Sultanates were Berar, Khandesh, Ahmadnagar, ___________ and _____________.
(c) If zat determined a mansabdar’s rank and salary, sawar indicated his ___________.
(d) Abul Fazl, Akbar’s friend and counselor, helped him frame the idea of ____________ so that he could govern a society composed of many religions, cultures and castes.
Answer: (a) The capital of Mirza Hakim, Akbar’s half-brother, was Kabul.
(b) The five Deccan Sultanates were Berar, Khandesh, Ahmadnagar, Bijapur and Golconda.
(c) If zat determined a mansabdar’s rank and salary, sawar indicated his military responsibility.
(d) Abul Fazl, Akbar’s friend and counselor, helped him frame the idea of sulh-i kul so that he could govern a society composed of many religions, cultures and castes.

Question 3: What were the central provinces under the control of the Mughals?
Answer: The central provinces under the control of the Mughals were Delhi, Sindh, Kabul, Mewar, Marwar, Gujarat, Bihar, Bengal, Orissa and Deccan.

Question 4: What was the relationship between the mansabdar and the jagir?
Answer: A jagir was a revenue assignment for the mansabdars. The mansabdars had the right to collect revenue from a jagir but they could not reside in or administer the jagir.

Question 5: What was the role of the zamindar in Mughal administration?
Answer: The Zamindars in the Mughal administration collected revenue from the peasants. They acted as intermediaries between the rulers and the peasants.

Question 6: How were the debates with religious scholars important in the formation of Akbar’s ideas on governance?
Answer: Debates with religious scholars helped Akbar in framing the idea of sulh-i kul of ‘universal peace’. By using such a policy of tolerance Akbar was able to formulate governance guidelines which were based on a system of ethics.

Question 7: Why did the Mughals emphasise their Timurid and not their Mongol descent?
Answer: The Mughals emphasized their Timurid and not their Mongol desecent because Ghengiz Khan’s memory was associated with the massacre of innumerable people. They prided themselves on the fact that Timur had captured Delhi in 1398.

Question 8: How important was the income from land revenue to the stability of the Mughal Empire?
Answer: The income from land revenue was the main source of income for the mughal rulers and hence it was very important.

Question 9: Why was it important for the Mughals to recruit mansabdars from diverse backgrounds and not just Turanis and Iranis?
Answer: It was important for the Mughals to recruit mansabdars from diverse backgrounds and not just Turanis and Iranis because the empire had expanded to encompass different regions and provinces.

« Previous Next »

Go Back to Class 7th Social Science Solutions Home Page English Hindi Maths Science Sanskrit