NCERT Solutions Class 11th Biology: Chapter 1 The Living World

NCERT Solutions for Class 11th Biology Chapter 1 The Living World

National Council of Educational Research and Training (NCERT) Book Solutions for class 11th
Subject: Biology
Chapter: Chapter 1 – The Living World

Class 11th Biology Chapter 1 The Living World NCERT Solution is given below.

Question 1: Why are living organisms classified?
Answer: A large variety of plants, animals, and microbes are found on earth. All these living organisms differ in size, shape, colour, habitat, and many other characteristics. As there are millions of living organisms on earth, studying each of them is impossible. Therefore, scientists have devised mechanisms to classify all living organisms. These methods of classification are based on rules and principles that allow identification, nomenclature, and finally classification of an organism.
For example, based on certain principles, once an organism is identified as an insect, it will be given a scientific name and then grouped with other similar organisms. Thus, various groups or taxon include organisms based on their similarity and differences.
Therefore, the biological classification helps in revealing the relationship between various organisms. It also helps in making study of organisms easy and organized.

Question 2: Why are the classification systems changing every now and then?
Answer: Millions of plants, animals, and microorganisms are found on earth. Many of these have been identified by the scientists while many new species are still being discovered around the world. Therefore, to classify these newly discovered species, new systems of classification have to be devised every now and then. This creates the requirement to change the existing systems of classification.

Question 3: What different criteria would you choose to classify people that you meet often?
Answer: To classify a class of forty students, let us start the classification on the basis of sexes of the students. This classification will result in the formation of two major groups- boys and girls. Each of these two groups can be further classified on the basis of the names of the students falling in these groups.
Since it is possible that more than one student can have a particular name, these names can be further divided based on the surnames.
Since there is still some chance that more than one student can have the same surname, the final level of classification will be based on the roll numbers of each student.

Question 4: What do we learn from identification of individuals and populations?
Answer: The knowledge of characteristics of an individual or its entire population helps in the identification of similarities and dissimilarities among the individuals of same kind or between different types of organisms. It helps the scientists to classify organisms in various categories.

Question 5: Given below is the scientific name of Mango. Identify the correctly written name.
Mangifera Indica
Mangifera indica
Answer: In binomial system of nomenclature, the generic name of a species always starts with a capital letter whereas the specific name starts with a small letter. Therefore, the correct scientific name of Mango is Mangifera indica.

Question 6: Define a taxon. Give some examples of taxa at different hierarchical levels.
Answer:Each unit or category of classification is termed as a taxon. It represents a rank. For example, the basic level of classification is species, followed by genus, family, order, class, phylum or division, in ascending order. The highest level of classification is known as kingdom.

Question 7: Can you identify the correct sequence of taxonomical categories?
(a) Species → Order → Phylum → Kingdom
(b) Genus → Species → Order → Kingdom
(c) Species → Genus → Order → Phylum
Answer: The correct hierarchical arrangement of taxonomic categories in ascending order is Species → Genus → Family → Order → Class → Phylum → Kingdom
Therefore, both (a) and (c) represent correct sequences of taxonomic categories.
In sequence (b), species should be followed by genus. Therefore, it does not represent the correct sequence.

Question 8: Try to collect all the currently accepted meanings for the word ‘species’. Discuss with your teacher the meaning of species in case of higher plants and animals on one hand and bacteria on the other hand.
Answer:In biological terms, species is the basic taxonomical rank. It can be defined as a group of similar organisms that are capable of interbreeding under natural conditions to produce fertile offsprings.
Therefore, a group of similar individuals that are respectively isolated form a species. Species can also be defined as group of individuals that share the same gene pool.

Question 9: Define and understand the following terms:
(i) Phylum (ii) Class (iii) Family (iv) Order (v) Genus
Answer:(i) Phylum
Phylum is the primary division of kingdom. It includes one or more related classes of animals. In plants, instead of phylum, the term ‘division’ is used.
(ii) Class
Class is a taxonomic group consisting of one or more related orders. For example, the class, Mammalia, includes many orders.
(iii) Family
Family is a taxonomic group containing one or more related genera. In plants, families are categorized on the basis of vegetative and reproductive features.
(iv) Order
Order is a taxonomic group containing one or more families. For example, the order, carnivore, includes many families.
(v) Genus
Genus is a taxonomic group including closely related species. For example, the genus, Solanum, includes many species such as nigrum, melongena, tuberosum,etc.

Question 10: How is a key helpful in the identification and classification of an organism?
Answer: Key is another taxonomical aid that helps in identification of plant and animal species. These keys are based on similarities and dissimilarities in characters, generally in a pair called couplet.
Each statement in a taxonomic key is referred to as a lead. For categorizing each taxonomic rank, such as family, genus, species, etc., different keys are used. It is also useful in identification of unknown organisms.
Keys are of two types- indented and bracketed keys. Indented key provides a sequence of choices between two or more statements while in bracketed key, a pair of contrasting characters are used.
(i) Indented key to identify different species of Rhododendron.
1. Leaves evergreen
2. leaves densely hairy below, orange or white hair; flower appears to have separate petals
………………………. Rhododendron groenlandicum
2. hair absent on leaves, flower has five petals fused in a shallow tube
………………………. Rhododendron maximus
1. Leaves deciduous
3. pink flowers with two free petals and three fused petals
………………………. Rhododendron canadense
3. white to pink flowers with all petals fused together

(ii) Bracketed key to identify different species of Rhododendron.
1. Leaves evergreen———————————————–2
1. Leaves deciduous———————————————–3
2. Leaves densely hairy below, orange or white hair; flower appears to have separate petals
……….………………………. Rhododendron groenlandicum
2. Hair absent on leaves, flower has five petals fused in shallow tube
………………………………..Rhododendron maximus
3. Pink flowers with two free petals and three fused petals
……………………………… Rhododendron canadense
3. White to pink flowers with all petals fused together—–4

Question 11: Illustrate the taxonomical hierarchy with suitable examples of a plant and an animal.
Answer: The arrangement of various taxa in a hierarchical order is called taxonomic hierarchy.
In this hierarchy, species is present at the lowest level whereas kingdom is present at the highest level.
Kingdom

Phylum or division

Class

Order

Family

Genus

Species
A Taxonomic hierarchy
Classification of a plant
As an example, let us classify Solanum melongena (Brinjal).
Kingdom – Plantae
Division – Angiospermae
Class – Dicotyledonae
Order – Solanales
Family – Solanaceae
Genus – Solanum
Species – melongena

Classification of an animal
As an example, let us classify Columba livia (Blue rock Dove).
Kingdom – Animalia
Phylum – Chordata
Class – Aves
Order – Columbiformes
Family – Columbidae
Genus – Columba
Species – livia

Next »

Click Here to view All Chapters Solutions for Class 11th Biology

This page is about:

the living world class 11 notes, the living world, ncert books for class 11 biology solution, NCERT solutions for class 11 biology chapter 1, what different criteria would you choose to classify people that you meet often, the living world class 11, 11th class answer from biology ncert book, ncert class xi biology que ans of chapter 1, why are the classification system changing every now and then, clasa 11 ncert biology chapter 1 solutions

Comments