NCERT Solutions for Class 10th English: Chapter 4 – From the Diary of Anne Frank

National Council of Educational Research and Training (NCERT) Book for Class 10th
Subject: English
Chapter: Chapter 4 – From the Diary of Anne Frank

Class 10th NCERT English Text Book Chapter 4 From the Diary of Anne Frank is given below.

Activity
Question 1:
Do you keep a diary? Given below under ‘A’ are some terms we use to describe a written record of personal experience. Can you match them with their descriptions under ‘B’? (You may look up the terms in a dictionary if you wish.)

Question 2:Here are some entries from personal records. Use the definitions above to decide which of the entries might be from a diary, a journal, a log or a memoir.
(i) I woke up very late today and promptly got a scolding from Mum! I can’t help it − how can I miss the FIFA World Cup matches?
Ans: _____________________________
(ii) 10:30 a.m. Went to the office of the Director
01:00 p.m. Had lunch with Chairman
05:45 p.m. Received Rahul at the airport
09:30 p.m. Dinner at home
Ans: _____________________________
(iii) The ride to Ooty was uneventful. We rested for a while every 50 km or so, and used the time to capture the magnificent landscape with my Handy Cam. From Ooty we went on to Bangalore.
What a contrast! The noise and pollution of this once − beautiful city really broke my heart.
Ans: _____________________________
(iv) This is how Raj Kapoor found me − all wet and ragged outside R. K. Studios. He was then looking for just someone like this for a small role in Mera Naam Joker, and he cast me on the spot. The rest, as they say, is history?
Ans: _____________________________
Answer:
(i) I woke up very late today and promptly got a scolding from Mum! I can’t help it −
how can I miss the FIFA World Cup matches?
Ans: Diary
(ii)
10:30 a.m. Went to the office of the Director
01:00 p.m. Had lunch with Chairman
05:45 p.m. Received Rahul at the airport
09:30 p.m. Dinner at home
Ans: Log
(iii)
The ride to Ooty was uneventful. We rested for a while every 50 km or so, and used
the time to capture the magnificent landscape with my Handy Cam. From Ooty we
went on to Bangalore.
What a contrast! The noise and pollution of this once − beautiful city really broke my
heart.
Ans: Journal
(iv)
This is how Raj Kapoor found me − all wet and ragged outside R. K. Studios. He was
then looking for just someone like this for a small role in Mera Naam Joker, and he
cast me on the spot. The rest, as they say, is history?
Ans: Memoir
~

Oral Comprehension Check
Question 1:
Why does Anne provide a brief sketch of her life?
Answer: Even though she disliked doing so, Anne provides a brief sketch of her life since no one would understand a word of her musings if she were to jump right in.

Question 2: What tells you that Anne loved her grandmother?
Answer: Anne’s grandmother had fallen ill and had to be operated upon. Therefore, Anne’s birthday passed with little celebration. Her grandmother died the next year. Anne wrote in her diary that no one knew how often she thought of her grandmother and still loved her.
~

Thinking About the Text
Question 1:
Was Anne right when she said that the world would not be interested in the musings of a thirteen-year-old girl?
Answer: No, Anne was not right when she said that the world would not be interested in the musings of a thirteen year old girl. Her diary was published under the name ‘The Diary of a young girl’. It was translated from its original Dutch into many languages and it became one of the world’s most widely read books. There have also been
several films, television and theatrical productions, and even an opera based on the diary. It was described as the work of a mature and insightful mind. It provides an intimate examination of life under Nazi occupation. Anne Frank became one of the most renowned and discussed of the Holocaust victims.

Question 2: There are some examples of diary or journal entries in the ‘Before You Read’ section.
Compare these with what Anne writes in her diary. What language was the diary originally written in? In what way is Anne’s dairy different?
Answer: Anne’s diary was originally written in Dutch. Her diary is different from the others in
many aspects. She had named her diary ‘Kitty’. She thought of it as her only true friend whom she could confide in. She treated it as another person who was listening to her daily accounts. She wrote all her stories in it. She started by writing ‘Dearest kitty’ and ended the account by writing, ‘Yours, Anne’. Her diary was a lot more personal than other diaries.

Question 3: Why does Anne need to give a brief sketch about her family? Does she treat ‘Kitty’ as
an insider or an outsider?
Answer: Anne gave a brief sketch of her life since no one would understand a word of her stories to her diary if she were to plunge right in. She, therefore, wrote a brief sketch of her life, even though she disliked doing so. She treated Kitty as an insider because she called it her best friend and was ready to confide in it.

Question 4: How does Anne feel about her father, her grandmother, Mrs Kuperus and Mr Keesing? What do these tell you about her?
Answer: Anne felt that her father was the most adorable father she had ever seen. Anne remembered her grandmother even after her death. She wrote in her diary that no one knew how often she thought of her grandmother and still loved her. In the sixth form at the Montessori nursery school, her teacher was Mrs Kuperus, who was also the headmistress. At the end of the year, they were both in tears as they said a heartbreaking farewell. Mr Keesing was her Maths teacher. He was annoyed with her because she talked too much. However, Anne was able to justify her talkative nature every time she was punished by Mr. Keesing. On each occasion he was impressed by the manner in which she presented her arguments. All these incidents show how lovable and smart Anne was. Everybody was attached to her, and even Mr Keesing could not help but laugh at her essays and acknowledge her smart mind.

Question 5: What does Anne write in her first essay?
Answer: In her first essay, titled ‘A Chatterbox’, Anne wanted to come up with convincing arguments to prove the necessity of talking. She began thinking about the subject. She wrote three pages and was satisfied. She argued that talking was a student’s trait and that she would do her best to keep it under control. She further wrote that she would never be able to cure herself of the habit since her mother talked as much as she did. There was not much that one could do about inherited traits. Mr Keesing too had a good laugh reading her arguments.

Question 6: Anne says teachers are most unpredictable. Is Mr Keesing unpredictable? How?
Answer: Anne felt that a quarter of her class was dumb, and should be kept back and not promoted to the next class. However, she also felt that teachers were the most unpredictable creatures on earth. Mr Keesing could be termed as unpredictable. The way Anne always talked while the class was going on, any teacher would lose his temper. However, after several warnings, all Mr Keesing did was to assign her extra homework. She had to write an essay on ‘A Chatterbox’. In this way, he tried to play a joke on her. Each time that he asked her to write such essays, she wrote very well. She kept countering his jokes. One could not have predicted that he would take all
the jokes in the right spirit. Finally, he accepted her talkative nature and actually allowed her to talk in class. He did not even assign her any more extra homework. That is why it can be said that Mr Keesing was unpredictable.

Question 7: What do these statements tell you about Anne Frank as a person?
(i) We don’t seem to be able to get any closer, and that’s the problem. Maybe it’s my fault that we don’t confide in each other.
(ii) I don’t want to jot down the facts in this diary the way most people would, but I want the diary to be my friend.
(iii) Margot went to Holland in December, and I followed in February, when I was plunked down on the table as a birthday present for Margot.
(iv) If you ask me, there are so many dummies that about a quarter of the class should be kept back, but teachers are the most unpredictable creatures on earth.
(v) Anyone could ramble on and leave big spaces between the words, but the trick was to come up with convincing arguments to prove the necessity of taking.
Answer:
(i) These lines show that Anne had no true friend whom she could confide in. She even put the blame on herself that the fault might be hers.
(ii) This line shows that Anne really considered her diary as a friend whom she could trust and narrate all her stories to. She did not want just a diary in which she could write down the facts like others did. She considered it as her friend and named her Kitty.
(iii) This statement shows that Anne was a fun-loving person. She was witty and knew how to present things in a funny way. She narrated this incident with a lot of fun. The use of ‘plunked down’ shows her sense of humour.
(iv) This statement shows that she had an opinion on everything. She thought that a quarter of her class was full of dummies, signifying that she herself was intelligent enough to make it to the next class. She thought of teachers as the most unpredictable creatures on earth because nobody could say which students they would fail and which students would be passed on to the next class.
(v) This statement shows that Anne knew a lot about writing. She was given the task of writing an essay as a punishment. She took it on with full vigour. She did not want to write it like others who merely left big spaces between the words to make the essay look voluminous. She knew that the trick was to come up with a convincing argument to prove the necessity of talking. She was different in her approach from everybody else.

« Previous Next »

Go Back to Class 10th English Solutions Home Page Maths Science Social Science

Advertisements

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here