NCERT Solutions for Class 7th Social Science Chapter 2 – New Kings and Kingdoms

National Council of Educational Research and Training (NCERT) Book Solutions for Class 7th
Subject: Social Science
Chapter: Chapter 2 – New Kings and Kingdoms

Class 7th Social Science Chapter 2 New Kings and Kingdoms NCERT Solution is given below.

Question 1: Match the following:

Gurjara-Pratiharas Western Deccan
Rashtrakutas Bengal
Palas Gujarat and Rajasthan
Cholas Tamil Nadu

Answer:

Gurjara-Pratiharas Gujarat and Rajasthan
Rashtrakutas Western Deccan
Palas Bengal
Cholas Tamil Nadu

Question 2:Who were the parties involved in the “tripartite struggle”?
Answer: The parties involved in the “tripartite struggle” were the Gurjara-Pratiharas, Rashtrakutas and Palas.

Question 3: What were the qualifications necessary to become a member of a committee of the sabha in the Chola empire?
Answer:  To become a member of a committee of the sabha in the Chola empire the following qualifications were necessary − The member had to be a revenue-paying landowner. He had to possess his own home. He had to be between the age of 30 -70 years. He had to have knowledge of the Vedas. He should have been honest and well versed in administrative matters.

Question 4:  What were the two major cities under the control of the Chahamanas?
Answer: Two major cities in control of the Chahamanas were Delhi and Ajmer.

Question 5: How did the Rashtrakutas become powerful?
Answer: Rashtrakutas were initially subordinate to the Chalukyas of Karnataka. In the mideighteenth century, Dantidurga, a Rashtrakuta chief, overthrew his Chalukya overlord and established his right to rule by performminging the hiranya-garbha ritual.

Question 6: What did the new dynasties do to gain acceptance?
Answer: To gain acceptance, the new dynasties took on new titles, performed religious rituals which would make them part of the kshatriyas and engaged in warfare to assert their power and carve kingdoms for themselves.

Question 7: What kind of irrigation works were developed in the Tamil region?
Answer: The irrigation works developed in the Tamil region were − wells, tanks to collect rainwater and river channels.

Question 8: What were the activities associated with Chola temples?
Answer: A Chola temple was not only a place of worship but also the hub of economic, social and cultural life. Thus apart from the priests we find a number of people, who engaged in various activities, were associated with a Chola temple. They were − garland makers, cooks, sweepers, musicians, dancers, crafts people etc.

« Previous Next »

Go Back to Class 7th Social Solutions Home Page English Hindi Maths Science Sanskrit

Advertisements

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here