ANTHE'18 for Class 8, 9, 10. 100% Scholarship. Cash Rewards. Apply Now!

Get here NCERT Solutions for Class 7 Social Science History Chapter 9. These NCERT Solutions for Class 7 of Social Science History subject includes detailed answers of all the questions in Chapter 9 – The Making of Regional Cultures provided in NCERT Book which is prescribed for class 7 in schools.

National Council of Educational Research and Training (NCERT) Book Solutions
Class: 7th Class
Subject: Social Science
Chapter: Chapter 9 – The Making of Regional Cultures

NCERT Solutions for Class 7 Social Science Chapter 9 – The Making of Regional Cultures

Class 7 Social Science (History) Chapter 9 The Making of Regional Cultures NCERT Solution is given below.

Question 1: Match the following:

Anantavarman Kerala
Jagannatha Bengal
Mahodayapuram Orissa
Lilatilakam Kangra
Mangalakavya Puri
Miniature Kerala

Answer:

Anantavarman Orissa
Jagannatha Puri
Mahodayapuram Kerala
Lilatilakam Kerala
Mangalakavya Bengal
Miniature Kangra

Question 2: What is Manipravalam? Name a book written in that language.
Answer: Manipravalam was a language consisting of Sanskrit and the regional language (Malayalam). Lilatilakam is a text in Manipravalam.

Question 3: Who were the major patrons of Kathak?
Answer: Major patrons of Kathak were the Mughal emperors and the Nawabs of Lucknow, especially Wajid Ali Shah.

Question 4: What are the important architectural features of the temples of Bengal?
Answer: Thye important architectural features of the temples in Bengal were the double-roof (dochala) and the four-roof (chauchala).

Question 5: Why did minstrels proclaim the achievements of heores?
Answer: Minstrels proclaimed the achievements of the heroes to preserve their memory and inspire others to follow their example.

Question 6: Why do we know much more about the cultural practices of rulers than about those of ordinary people?
Answer: We know more about the cultural practices of rulers than about those of ordinary people because only rulers could afford historians for the purpose of documentation.

Question 7: Why did conquerors try to control the temple of Jagannatha at Puri?
Answer: Conquers tried to gain control over the Jagannatha temple at Puri because it would make their rule acceptable to the local people since the temple was important as a place of pilgrimage and was a center of authority in social and political matters.

Question 8: Why were temples built in Bengal?
Answer: Temples were built in Bengal to house the local deities who had gained the recognition of the Brahmanas.

« Previous Next »

NCERT Solutions for Class 7 Social Science History All Chapters

We hope that our NCERT Solutions for class 7 Social Science helped with your studies! If you liked our NCERT Solutions for Class 7 Social Science, please share this post.

NCERT Solutions for Class 7 All Subjects

Maths English
Science Hindi
Social Science Sanskrit

Class 7th Social Solutions