Class 11 Important Questions for Biology – Cell: The Unit of Life

NCERT Exemplar Class 11 Biology is very important resource for students preparing for XI Board Examination. Here we have provided NCERT Exemplar Problems Solutions along with NCERT Exemplar Problems Class 11.

Question from very important topics are covered by NCERT Exemplar Class 11. You also get idea about the type of questions and method to answer in your Class 11th examination.

Click Here for Class 11 Biology Notes

Here you can get Class 11 Important Questions Biology based on NCERT Text book for Class XI. Biology Class 11 Important Questions are very helpful to score high marks in board exams. Here we have covered Important Questions on Cell: The Unit of Life for Class 11 Biology subject.

Biology Important Questions Class 11 are given below.

Multiple Choice Questions

  1. A common characteristic feature of plant sieve tube cells and most of mammalian erythrocytes is
    • a. Absence of mitochondria
    • b. Presence of cell wall
    • c. Presence of haemoglobin
    • d. Absence of nucleus
  2. Select one which is not true for ribosome
    • a. Made of two sub units
    • b. Form polysome
    • c. May attach to m RNA
    • d. Have no role in protein synthesis
  3. Which one of these is not a eukaryote?
    • a. Euglena
    • b. Anabaena
    • c. Spirogyra
    • d. Agaricus
  4. Which of the following dyes is best suited for staining chromosomes?
    • a. Basic Fuchsin
    • b. Safranin
    • c. Methylene blue
    • d. Carmine
  5. Different cells have different sizes. Arrange the following cells in an ascending order of their size. Choose the correct option among the followings
    i. Mycoplasma
    ii. Ostrich eggs
    iii. Human RBC
    iv. Bacteria
    Options:

    • a. i, iv, iii & ii
    • b. i, ii, iii & iv
    • c. ii, i, iii & iv
    • d. iii, ii, i & iv
  6. Which of the following features is common to prokaryotic and many eukaryotes?
    • a. Chromosomes present
    • b. Cell wall present
    • c. Nuclear membrane present
    • d. Sub cellular organelles present
  7. Who proposed the fluid mosaic model of plasma membrane?
    • a. Camillo Golgi
    • b. Schleiden and Schwann
    • c. Singer and Nicolson
    • d. Robert Brown
  8. Which of the following statements is true for a secretory cell?
    • a. Golgi apparatus is absent
    • b. Rough Endoplasmic Reticulum (RER) is easily observed in the cell
    • c. Only Smooth Endoplasmic Reticulum (SER) is present
    • d. Secretory granules are formed in nucleus.
  9. What is a tonoplast?
    • a. Outer membrane of mitochondria
    • b. Inner membrane of chloroplast
    • c. Membrane boundry of the vacuole of plant cells
    • d. Cell membrane of a plant cell
  10. Which of the following is not true of a eukaryotic cell?
    • a. It has 80S type of ribosome present in the mitochondria
    • b. It has 80S type of ribosome present in the cytoplasm
    • c. Mitochondria contain circular DNA
    • d. Membrane bound organelles are present
  11. Which of the following statements is not true for plasma membrane?
    • a. It is present in both plant and animal cell
    • b. Lipid is present as a bilayer in it
    • c. Proteins are present integrated as well as loosely associated with the lipid bilayer
    • d. Carbohydrate is never found in it
  12. Plastid differs from mitochondria on the basis of one of the following features. Mark the right answer.
    • a. Presence of two layers of membrane
    • b. Presence of ribosome
    • c. Presence of chlorophyll
    • d. Presence of DNA
  13. Which of the following is not a function of cytoskeleton in a cell?
    • a. Intracellular transport
    • b. Maintenance of cell shape and structure
    • c. Support of the organelle
    • d. Cell motility
  14. The stain used to visualise mitochondria is
    • a. Fast green
    • b. Safranin
    • c. Aceto carmine
    • d. Janus green

Very Short Answer Type Questions

  1. What is the significance of vacuole in a plant cell?
  2. What does ‘S’ refer in a 70S & an 80S ribosome?
  3. Mention a single membrane bound organelle which is rich in hydrolytic enzymes.
  4. What are gas vacuoles? State their functions?
  5. What is the function of a polysome?
  6. What is the feature of a metacentric chromosome?
  7. What is referred to as satellite chromosome?

Short Answer Type Questions

  1. Discuss briefly the role of nucleolus in the cells actively involved in protein synthesis.
  2. Explain the association of carbohydrate to the plasma membrane and its significance.
  3. Comment on the cartwheel structure of centriole.
  4. Briefly describe the cell theory.
  5. Differentiate between Rough Endoplasmic Reticulum (RER) and Smooth Endoplasmic Reticulum (SER).
  6. Give the biochemical composition of plasma membrane. How are lipid molecules arranged in the membrane?
  7. What are plasmids? Describe their role in bacteria?
  8. What are histones? What are their functions?

Long Answer Type Questions

  1. What structural and functional attributes must a cell have to be called a living cell?
  2. Briefly give the contributions of the following scientists in formulating the cell theory
    • a. Robert Virchow
    • b. Schleiden and Schwann
  3. Is extra genomic DNA present in prokaryotes and eukaryotes? If yes, indicate their location in both the types of organisms.
  4. Structure and function are correlatable in living organisms. Can you justify this by taking plasma membrane as an example?
  5. Eukaryotic cells have organelles which may
    • a. not be bound by a membrane
    • b. bound by a single membrane
    • c. bound by a double membrane
      Group the various sub-cellular organelles into these three categories.
  6. The genomic content of the nucleus is constant for a given species where as the extra chromosomal DNA is found to be variable among the members of a population. Explain.
  7.  Justify the statement, “Mitochondria are power houses of the cell”
  8. Is there a species specific or region specific type of plastids? How does one distinguish one from the other?
  9. Write the functions of the following
    • a. Centromere
    • b. Cell wall
    • c. Smooth ER
    • d. Golgi Apparatus e. Centrioles
  10. Are the different types of plastids interchangeable? If yes, give examples where they are getting converted fr om one type to another.

Answers to Multiple Choice Questions

1-a; 2-d; 3-b; 4-d; 5-a; 6-b;
7-c; 8-b; 9-c; 10-a; 11-d; 12-c;
13-a; 14-d

Go Back to Biology Home Page Physics Chemistry Maths

Advertisements

comments