ANTHE'18 for Class 8, 9, 10. 100% Scholarship. Cash Rewards. Apply Now!

Class 11 Important Questions for Biology – Breathing and Exchange of Gases

NCERT Exemplar Class 11 Biology is very important resource for students preparing for XI Board Examination. Here we have provided NCERT Exemplar Problems Solutions along with NCERT Exemplar Problems Class 11.

Question from very important topics are covered by NCERT Exemplar Class 11. You also get idea about the type of questions and method to answer in your Class 11th examination.

Click Here for Class 11 Biology Notes

Here you can get Class 11 Important Questions Biology based on NCERT Text book for Class XI. Biology Class 11 Important Questions are very helpful to score high marks in board exams. Here we have covered Important Questions on Breathing and Exchange of Gases for Class 11 Biology subject.

Biology Important Questions Class 11 are given below.

Multiple Choice Questions

  1. Respiration in insects is called direct because
    • a. The tissues exchange O2 / CO2 directly with the air in the tubes
    • b. The tissues exchange O2 / CO2 directly with coelomic fluid
    • c. The tissues exchange O2 / CO2 directly with the air outside through body surface
    • d. Tracheal tubes exchange O2 / CO2 directly with the haemocoel which then exchange with tissues
  2. Regarding the functions of our respiratory system, mark the wrong entry.
    • a. Humidifies the air
    • b. Warms up the air
    • c. Diffusion of gases
    • d. Cleans up the air
  3. A person suffers punctures in his chest cavity in an accident, without any damage to the lungs its effect could be
    • a. Reduced breathing rate
    • b. Rapid increase in breathing rate
    • c. No change in respiration
    • d. Cessation of breathing
  4. It is known that exposure to carbon monoxide is harmful to animals because
    • a. It reduces CO2 transport
    • b. It reduces O2 transport
    • c. It increases CO2 transport
    • d. It destroys hemoglobin
  5. Mark the true statement among the following with reference to normal breathing
    • a. Inspiration is a passive process where as expiration is active
    • b. Inspiration is a active process where as expiration is passive
    • c. Inspiration and expiration are active processes
    • d. Inspiration and expiration are passive processes
  6. A person breathes in some volume of air by forced inspiration after having a forced expiration. This quantity of air taken in is
    • a. Total lung capacity
    • b. Tidal volume
    • c. Vital capacity
    • d. Inspiratory capacity
  7. Mark the incorrect statement in context to O2 binding to Hb
    • a. Higher pH
    • b. Lower temperature
    • c. Lower pCO2
    • d. Higher PO2
  8. Mark the correct pair of muscles involved in the normal breathing in humans
    • a. External and internal intercostal muscles
    • b. Diaphragm and abdominal muscles
    • c. Diaphragm and external intercostal muscles
    • d. Diaphragm and internal intercostal muscles
  9. Incidence of Emphysema – a respiratory disorder is high in cigarette smokers. In such cases
    • a. The bronchioles are found damaged
    • b. The alveolar walls are found damaged
    • c. The plasma membrane is found damaged
    • d. The respiratory muscles are found damaged
  10. Respiratory process is regulated by certain specialized centres in the brain. One of the following listed centres can reduce the inspiratory duration upon stimulation
    • a. Medullary inspiratory centre
    • b. Pneumotaxic centre
    • c. Apneustic centre
    • d. Chemosensitive centre
  11. CO2 dissociates from carbamino haemoglobin when
    • a. pCO2 is high & pO2 is low
    • b. pO2 is high and pCO2 is low
    • c. pCO2 and pO2 are equal
    • d. None of the above
  12. In breathing movements, air volume can be estimated by
    • a. Stethoscope
    • b. Hygrometer
    • c. Sphygmomanometer
    • d. Spirometer
  13. Identify the correct and incorrect match about respiratory volume and capacities and mark the correct answer
    i. Inspiratory capacity (IC) = Tidal Volume + Residual Volume
    ii. Vital Capacity (VC) = Tidal Volume (TV) + Inspiratory Reserve Volume (IRV) + Expiratory Reserve Volume (ERV).
    iii. Residual Volume (RV) = V ital Capacity (VC) – Inspiratory Reserve Volume (IRV)
    iv. Tidal Volume (TV) = Inspiratory Capacity (IC) – Inspiratory Reserve Volume (IRV)
    Options:

    • a. (i) Incorrect, (ii) Incorrect, (iii) Incorrect, (iv) Correct
    • b. (i) Incorrect, (ii) Correct, (iii) Incorrect, (iv) Correct
    • c. (i) Correct, (ii) Correct, (iii) Incorrect, (iv) Correct
    • d. (i) Correct, (ii) Incorrect, (iii) Correct, (iv) Incorrect
  14. The oxygen – haemoglobin dissociation curve will show a right shift in case of
    • a. High pCO2
    • b. High pO2
    • c. Low pCO2
    • d. Less H+ concentration
  15. Match the following and mark the correct options

    Options:

    • a. A-ii, B-i, C-iv, D-iii
    • b. A-i, B-iv, C-ii, D-iii
    • c. A-i, B-iii, C-ii, D-iv
    • d. A-i, B-ii, C-i.v, D-iii

Very Short Answer Type Questions

  1. Define the following terms?
    • a. Tidal volume
    • b. Residual volume
    • c. Asthma
  2. A fluid filled double membranous layer surrounds the lungs. Name it and mention its important function.
  3. Name the primary site of exchange of gases in our body?
  4. Cigarette smoking causes emphysema. Give reason.
  5. What is the amount of O2 supplied to tissues through every 100 ml. of oxygenated blood under normal physiological conditions?
  6. A major percentage (97%) of O2 is transported by RBCs in the blood. How does the remaining percentage (3%) of O2 transported?
  7. Arrange the following terms based on their volumes in an ascending order
    • a. Tidal Volume (TV)
    • b. Residual Volume (RV)
    • c. Inspiratory Reserve Volume (IRV)
    • d. Expiratory Capacity (EC)
  8. Complete the missing terms
    • a. Inspiratory Capacity (IC) = _____ +IRV
    • b. ___________________ = TV + ERV
    • c. Functional Residual Capacity (FRC) = ERV + ____
  9. Name the organs of respiration in the following organisms:
  10. Name the important parts involved in creating a pressure gradient between lungs and the atmosphere during normal respiration.

Short Answer Type Questions

  1. State the different modes of CO2 transport in blood.
  2. Compared to O2, diffusion rate of CO2 through the diffusion membrane per unit difference in partial pressure is much higher. Explain.
  3. For completion of respiration process, write the given steps in sequential manner
    • a. Diffusion of gases (O2 and CO2) across alveolar membrane.
    • b. Transport of gases by blood.
    • c. Utilisation of O2 by the cells for catabolic reactions and resultant release of CO2.
    • d. Pulmonary ventilation by which atmospheric air is drawn in and CO2 rich alveolar air is released out.
    • e. Diffusion of O2 and CO2between blood and tissues.
  4. Differentiate between
    • a. Inspiratory and expiratory reserve volume
    • b. Vital capacity and total lung capacity
    • c. Emphysema and occupational respiratory disorder

Long Answer Type Questions

  1. Explain the transport of O2 and CO2 between alveoli and tissue with diagram.
  2. Explain the mechanism of breathing with neat labelled sketches.
  3. Explain the role of neural system in regulation of respiration.

Answers to Multiple Choice Questions

1- d; 2- d; 3- d; 4- d; 5- b; 6- a;
7- d; 8- d; 9- b; 10- b; 11- b; 12- d;
13 -b; 14- b; 15 -b

Go Back to Biology Home Page Physics Chemistry Maths