Class 9 Important Questions for Science – Why Do We Fall Ill

NCERT Exemplar Class 9 Science is very important resource for students preparing for IX Board Examination. Here we have provided NCERT Exemplar Problems Solutions along with NCERT Exemplar Problems Class 9.

Question from very important topics are covered by NCERT Exemplar Class 9. You also get idea about the type of questions and method to answer in your Class 9th examination.

Click Here for Class 9 Science Notes

Here you can get Class 9 Important Questions Science based on NCERT Text book for Class IX. Science Class 9 Important Questions are very helpful to score high marks in board exams. Here we have covered Important Questions on Why Do We Fall Ill for Class 9 Science subject.

Science Important Questions Class 9 are given below.

Multiple Choice Questions

  1. Which one of the following is not a viral disease?
    • (a) Dengue
    • (b) AIDS
    • (c) Typhoid
    • (d) Influenza
  2. Which one of the following is not a bacterial disease?
    • (a) Cholera
    • (b) Tuberculosis
    • (c) Anthrax
    • (d) Influenza
  3. Which one of the following disease is not transmitted by mosquito?
    • (a) Brain fever
    • (b) Malaria
    • (c) Typhoid
    • (d) Dengue
  4. Which one of the following disease is caused by bacteria?
    • (a) Typhoid
    • (b) Anthrax
    • (c) Tuberculosis
    • (d) Malaria
  5. Which one of the following diseases is caused by protozoans?
    • (a) Malaria
    • (b) Influenza
    • (c) AIDS
    • (d) Cholera
  6. Which one of the following has a long term effect on the health of an individual?
    • (a) Common cold
    • (b) Chicken pox
    • (c) Chewing tobacco
    • (d) Stress
  7. Which of the following can make you ill if you come in contact with an infected person?
    • (a) High blood pressure
    • (b) Genetic abnormalities
    • (c) Sneezing
    • (d) Blood cancer
  8. AIDS cannot be transmitted by
    • (a) sexual contact
    • (b) hugs
    • (c) breast feeding
    • (d) blood transfusion
  9. Making anti-viral drugs is more difficult than making anti-bacterial medicines because
    • (a) viruses make use of host machinery
    • (b) viruses are on the border line of living and non-living
    • (c) viruses have very few biochemical mechanisms of their own
    • (d) viruses have a protein coat
  10. Which one of the following causes kala-azar?
    • (a) Ascaris
    • (b) Trypanosoma
    • (c) Leishmania
    • (d) Bacteria
  11. If you live in a overcrowded and poorly ventilated house, it is possible that you may suffer from which of the following diseases
    • (a) Cancer
    • (b) AIDS
    • (c) Air borne diseases
    • (d) Cholera
  12. Which disease is not transmitted by mosquitoes?
    • (a) Dengue
    • (b) Malaria
    • (c) Brain fever or encephalitis
    • (d) Pneumonia
  13. Which one of the following is not important for individual health?
    • (a) Living in clean space
    • (b) Good economic condition
    • (c) Social equality and harmony
    • (d) Living in a large and well furnished house
  14. Choose the wrong statement
    • (a) High blood pressure is caused by excessive weight and lack of exercise.
    • (b) Cancers can be caused by genetic abnormalities
    • (c) Peptic ulcers are caused by eating acidic food
    • (d) Acne in not caused by staphylococci
  15. We should not allow mosquitoes to breed in our surroundings because they
    • (a) multiply very fast and cause pollution
    • (b) are vectors for many diseases
    • (c) bite and cause skin diseases
    • (d) are not important insects
  16. You are aware of Polio Eradication Programme in your city. Children are vaccinated because
    • (a) vaccination kills the polio causing microorganisms
    • (b) prevents the entry of polio causing organism
    • (c) it creates immunity in the body
    • (d) all the above
  17. Viruses, which cause hepatitis, are transmitted through
    • (a) air
    • (b) water
    • (c) food
    • (d) personal contact
  18. Vectors can be defined as
    • (a) animals carry the infecting agents from sick person to another healthy person
    • (b) microorganisms which cause many diseases
    • (c) infected person
    • (d) diseased plants

Short Answer Type Questions

  1. Give two examples for each of the following
    • (a) Acute diseases
    • (b) Chronic diseases
    • (c) Infectious diseases
    • (d) Non-infectious diseases
  2. Name two diseases caused by Protozoans
    What are their causal organisms?
  3. Which bacterium causes peptic ulcers?
    Who discovered the above pathogen for the first time?
  4. What is an antibiotic? Give two examples
  5. Fill in the blanks
    • (a) Pneumonia is an example of _____ disease.
    • (b) Many skin diseases are caused by _____ .
    • (c) Antibiotics commonly block biochemical pathways important for the growth of _____ .
    • (d) Living organisms carrying the infecting agents from one person to another are called _____.
  6. Name the target organs for the following diseases
    • (a) Hepatitis targets _____ .
    • (b) Fits or unconsciousness targets _____ .
    • (c) Pneumonia targets _____ .
    • (d) Fungal disease targets _____ .
  7. Who discovered ‘vaccine’ for the first time?
    Name two diseases which can be prevented by using vaccines.
  8. Fill in the blanks
    • (a) _____ disease continues for many days and causes _____ on body.
    • (b) _____ disease continues for a few days and causes no longer term effect on body.
    • (c) _____ is defined as physical, mental and social well-being and comfort.
    • (d) Common cold is _____ disease.
    • (e) Many skin diseases are caused by _____ .
  9. Classify the following diseases as infectious or non-infectious.
    • (a) AIDS
    • (b) Tuberculosis
    • (c) Cholera
    • (d) High blood pressure
    • (e) Heart disease
    • (f) Pneumonia
    • (g) Cancer
  10. Name any two groups of micro-organisms from which antibiotics could be extracted.
  11. Name any three diseases transmitted through vectors.

Long Answer Type Questions

  1. Explain giving reasons
    • (a) Balanced diet is necessary for maintaining healthy body.
    • (b) Health of an organism depends upon the surrounding environmental conditions.
    • (c) Our surrounding area should be free of stagnant water.
    • (d) Social harmony and good economic conditions are necessary for good health.
  2. What is a disease? How many types of diseases have you studied? Give examples.
  3. What do you mean by disease symptoms? Explain giving two examples?
  4. Why is immune system essential for our health?
  5. What precautions will you take to justify “prevention is better than cure”.
  6. Why do some children fall ill more frequently than others living in the same locality?
  7. Why are antibiotics not effective for viral disease?
  8. Becoming exposed to or infected with an infectious microbe does not necessarily mean developing noticeable disease. Explain.
  9. Give any four factors necessary for a healthy person.
  10. Why is AIDS considered to be a ‘Syndrome’ and not a disease?

Answers to Multiple Choice Questions

1. (c) 2. (d) 3. (c) 4. (d) 5. (a)
6. (c) 7. (c) 8. (b) 9. (c) 10. (c)
11. (c) 12. (d) 13. (d) 14. (c) 15. (b)
16. (c) 17. (b) 18. (a)

Go Back to Science Home Page Maths

Advertisements

comments