Class 8 Important Questions for Science – Crop Production and Management

NCERT Exemplar Class 8 Science is very important resource for students preparing for VIII Board Examination. Here we have provided NCERT Exemplar Problems Solutions along with NCERT Exemplar Problems Class 8.

Question from very important topics are covered by NCERT Exemplar Class 8. You also get idea about the type of questions and method to answer in your Class 8th examination.

Here you can get Class 8 Important Questions Science based on NCERT Text book for Class VIII. Science Class 8 Important Questions are very helpful to score high marks in board exams. Here we have covered Important Questions on Crop Production and Management for Class 8 Science subject.

Science Important Questions Class 8 are given below.

Multiple Choice Questions

  1. Which one of the following condition is not essential to grow maize?
    • (a) High temperature
    • (b) Humidity
    • (c) Low temperature
    • (d) Rainfall
  2. Propagation of ginger is generally done using
    • (a) seed
    • (b) stem (rhizome)
    • (c) root
    • (d) leaf
  3. Which of the following statement is not true for organic manure?
    • (a) It enhances water holding capacity of soil.
    • (b) It has a balance of all plant nutrients.
    • (c) It provides humus to soil.
    • (d) It improves texture of soil.
  4. The term used for the process of separation of grains from chaff is
    • (a) sieving
    • (b) threshing
    • (c) winnowing
    • (d) hand picking
  5. Read the statements given below.
    (i) Seeds require moisture for germination.
    (ii) Plants can absorb nutrients mostly in dissolved form.
    (iii) Irrigation protects crops from both frost and hot air currents.
    (iv) Irrigation improves soil texture.
    Choose the combination of statements which indicate the need to irrigate crops.

    • (a) i and ii
    • (b) i, ii, iii
    • (c) i, ii, iii, iv
    • (d) i and iii
  6. Which of the following tools would a farmer use to remove weeds from the field?
    • (a) Hoe
    • (b) Plough
    • (c) Axe
    • (d) Cultivator
  7. Which of the following is not true for fertilisers?
    • (a) They increase the yield.
    • (b) Their excessive use disturbs the balance of nutrients in soil.
    • (c) They are generally used in small quantity.
    • (d) They are environment friendly.
  8. Given below are statements about the harmful effects of weeds on crop plants.
    (i) They interfere in harvesting.
    (ii) They help crop plants to grow healthily.
    (iii) They compete with crop plants for water, nutrients, space and light.
    (iv) They affect plant growth.
    Choose the correct combination of statements.

    • (a) i, iii, iv
    • (b) iii only
    • (c) iii, iv
    • (d) i, ii, iii, iv
  9. The process of loosening and turning of soil is called
    • (a) irrigation and manuring
    • (b) digging and winnowing
    • (c) tilling and ploughing
    • (d) harvesting and storage
  10. The monsoon season in our country is during the months
    • (a) April to December
    • (b) June to September
    • (c) November to March
    • (d) January to May
  11. The system of irrigation where in water is supplied drop by drop near the roots of plants, is called
    • (a) pulley system
    • (b) drip system
    • (c) sprinkler system
    • (d) lever system

Very Short Answer Type Questions

  1. Pick out the odd one from the following words given in the box and give reason for it.
    Plough, Seed Drill, Hoe, Chain Pump, Sickle
  2. If you are given a dry piece of land for cultivation what will you do before sowing the seeds?
  3. State whether the following statements are True or False. Correct the false statements.
    • (i) Using good quality seed is the only criterion to get high yield.
    • (ii) Growing different crops in different seasons in the same field will deplete the soil of nutrients.
    • (iii) All crop plants are sown as seeds in the field.
    • (iv) Cells of root nodules of leguminous plants fix nitrogen.
    • (v) Freshly harvested grains must be dried before storing.
  4. During which months do farmers grow mustard in India?
  5. Which activity of the farmer can promote growth of earthworms and microbes in the field?

Short Answer Type Questions

  1. Beera, wants to practice crop rotation in his field. Suggest a Rabi crop and a Kharif crop which will replenish his field with nitrogen. Which crop replenishes nitrogen and why?
  2. Match the agricultural implements given in Column A with their use given in Column B.
    Crop Production and Management
  3. What are organic foods?
  4. From the word puzzle given as Fig. 1.1 find atleast eight words which are ‘farmer’s friends.’ Classify them into living and non living.
    Crop Production and Management
  5. (a) Name the tool used with a tractor for sowing seeds in a field.
    (b) What are the advantages of using this tool?
  6. (a) Name the practice followed for large scale rearing of farm animals.
    (b) What facilities are provided to farm animals?
  7. Clasify the following crops into Khariff and Rabi crops and write in the tabular column given below:
    Maize, paddy, mustard, pea, gram, wheat, groundnut, cotton.
    Crop Production and Management

Long Answer Type Questions

  1. Despite favourable climatic conditions, a farmer’s crop failed to give good yield. Give the possible reasons for this.
  2. As a part of eco-club activity students were asked to raise a kitchen garden in the school premises. They were provided with some materials given in the box. List the other materials you would require.
    How will you plan the garden? Write the steps.
    khurpi, water-can, spade, shovel
    Note: You have been asked to use only environment friendly materials.
  3. Paddy is a major cereal crop in our country.
    • (a) In which season is paddy cultivated?
    • (b) Discuss the method of sowing.
    • (c) What measures must be taken to prevent spoilage and insect attack of harvested grains.
  4. Unscramble the words related to crop production and its management and write in the boxes given beneath them.
    Crop Production and Management
    Now, using the circled letters, form one word which is an activity carried out in fields, after maturation of crops.
  5. Given below is a conversation between two farmers Heera and Beera.
    Heera : Brother Beera, your maize crops looks beautiful! They have grown pretty fast.
    Beera : Yes, I have sprayed urea this time. What about you?
    Heera : Well, I am still relying on good old cow dung. I am saving money for buying a tractor.
    Beera : That’s good. Tractor saves a lot of time and labour.
    Heera : Yes, it’s been very labour intensive for me and now these weeds have come up.
    Beera : Try weedicides, they are very effective.
    Now answer the following questions.

    • (i) List the practices which are not environment friendly and why?
    • (ii) What is the advantage of modern agriculture implements over traditional ones?
    • (iii) Name one weedicide and the precaution farmers must take during its application.
  6. For discussion
    Despite being one of the growing economies, our country still has a large section of population going hungry and malnourished. Do you think an efficient crop production mechanism is the only solution to this? Discuss in the class what else needs to be done to root out hunger and malnutrition from our country.
  7. Terms related to agricultural practice are given below. Rearrange them in the correct sequence.
    harvesting, sowing, manuring, tilling and ploughing, irrigation, de–weeding.

Answers to Multiple Choice Questions

1. c 2. b 3. b 4. c
5. a 6. a 7. d 8. a
9. c 10. b 11. b

Go Back to Science Home Page Maths

Advertisements

comments