**NCERT Solutions Class 8 Maths Chapter 15 Introduction to Graphs** – Here are all the NCERT solutions for Class 8 Maths Chapter 15. This solution contains questions, answers, images, explanations of the complete chapter 15 titled Introduction to Graphs of Maths taught in class 8. If you are a student of class 8 who is using NCERT Textbook to study Maths, then you must come across chapter 15 Introduction to Graphs. After you have studied lesson, you must be looking for answers of its questions. Here you can get complete NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 15 Introduction to Graphs in one place.

## NCERT Solutions Class 8 Maths Chapter 15 Introduction to Graphs

Here on **AglaSem Schools**, you can access to **NCERT Book Solutions** in free pdf for Maths for Class 8 so that you can refer them as and when required. The NCERT Solutions to the questions after every unit of NCERT textbooks aimed at helping students solving difficult questions.

For a better understanding of this chapter, you should also see summary of Chapter 15 Introduction to Graphs , Maths, Class 8.

Class | 8 |

Subject | Maths |

Book | Mathematics |

Chapter Number | 15 |

Chapter Name |
Introduction to Graphs |

### NCERT Solutions Class 8 Maths chapter 15 Introduction to Graphs

Class 8, Maths chapter 15, Introduction to Graphs solutions are given below in PDF format. You can view them online or download PDF file for future use.

Did you find NCERT Solutions Class 8 Maths chapter 15 Introduction to Graphs helpful? If yes, please comment below. Also please like, and share it with your friends!

### NCERT Solutions Class 8 Maths chapter 15 Introduction to Graphs- Video

You can also watch the video solutions of NCERT Class8 Maths chapter 15 Introduction to Graphs here.

Video – will be available soon.

If you liked the video, please subscribe to our YouTube channel so that you can get more such interesting and useful study resources.

### Download NCERT Solutions Class 8 Maths chapter 15 Introduction to Graphs In PDF Format

You can also download here the **NCERT Solutions Class 8 Maths chapter 15 Introduction to Graphs** in PDF format.

Click Here to download NCERT Solutions for Class 8 Maths chapter 15 Introduction to Graphs

### Question & Answer

Q.1:The following graph shows the temperature of a patient in a hospital, recorded every hour. (a) What was the patient’s temperature at 1 p.m. ? (b) When was the patient’s temperature 38.5° C? (c) The patient’s temperature was the same two times during the period given. What were these two times? (d) What was the temperature at 1.30 p.m.? How did you arrive at your answer? (e) During which periods did the patients temperature showed an upward trend?

Ans :(a) At 1 p.m., the patient's temperature was 38.5° C. (b) The patient's temperature was 38.5° C at 12 noon. (c) The patient's temperature was same at 1 p.m. and 2 p.m. (d) The graph between the times 1 p.m. and 2 p.m. is parallel to the x-axis. The temperature at 1 p.m. and 2 p.m. is 36.5° C. So, the temperature at 1:30 p.m. is 36.5° C (e) During the following periods, the patient's temperature showed an upward trend. 9 a.m. to 10 a.m., 10 a.m. to 11 a.m., 2 p.m. to 3 p.m.

Q.2:The following line graph shows the yearly sales figures for a manufacturing company. (a) What were the sales in (i) 2002 (ii) 2006? (b) What were the sales in (i) 2003 (ii) 2005? (c) Compute the difference between the sales in 2002 and 2006. (d) In which year was there the greatest difference between the sales as compared to its previous year

Ans :(a) (i) 2002, the sales were Rs 4 crores. (ii) In 2006, the sales were Rs 8 crores. (b) (i) In 2003, the sales were Rs 7 crores. (ii) In 2005 the sales were Rs 10 crores. (c) (i) In 2002 the sales were Rs 4 crores and in 2006, the sales were Rs 8 crores. Difference between the sales in 2002 and 2006 = Rs (8 -4) crores =Rs 4 crores (d) Difference between the sales of the year 2006 and 2005 = Rs (10-8) crores =Rs 2 crores Difference between the sales of the year 2005 and 2004= Rs (10 - 6) crores = Rs 4 crores Difference between the sales of the year 2004 and 2003= Rs (7-6) crore = Rs 1 crore Difference between the sales of the year 2003 and 2002 =Rs (7 -4) crores =Rs 3 crores Hence, the difference was the maximum in the year 2005 as compared to its previous year

Q.3:For an experiment in Botany, two different plants, plant A and plant B were grown under similar laboratory conditions. Their heights were measured at the end of each week for 3 weeks. The results are shown by the following graph (a) How high was Plant A after (i) 2 weeks (ii) 3 weeks? (b) How high was Plant B after (i) 2 weeks (ii) 3 weeks? (c) How much did Plant A grow during the 3rd week? (d) How much did Plant B grow from the end of the 2nd week to the end of the 3rd week? (e) During which week did Plant A grow most? (f) During which week did Plant B grow least? (g) Were the two plants of the same height during any week shown here? Specify

Ans :(i) After 2 weeks, the height of plant A was 7 cm. (ii) After 3 weeks, the height of plant A was 9 cm. (b) (i) After 2 weeks, the height of plant B was 7 cm. (ii) After 3 weeks the height of plant B was 10 cm. (c) Growth of plant A during 3rd week = 9 cm -7 cm = 2 cm (d) Growth of plant B from the end of the 2nd week to the end of the 3rd week = 10 cm -7 cm =3 cm (e) Growth of plant A during 1st week = 2 cm -0 cm = 2 cm Growth of plant A during 2nd week = 7 cm - 2 cm = 5 cm Growth of plant A during 3d week =9 cm -7 cm= 2 cm Therefore, plant A grew the most, i.e. 5 cm, during the 2nd week. (f) Growth Of plant B during ISt week = 1 cm -0 cm =1 cm Growth of plant 3 during 2nd week = 7 cm -1 cm = 6 cm Growth Of plant 3 during 38 week = 10 cm -7 cm = 3 cm Therefore, plant B grew the least, i.e. 1 cm, during the 1st week. (g) At the end of the 2nd week, the heights of both plants were same.

Q.4:The following graph shows the temperature forecast and the actual temperature for each day of a week. (a) On which days was the forecast temperature the same as the actual temperature? (b) What was the maximum forecast temperature during the week? (c) What was the minimum actual temperature during the week? (d) On which day did the actual temperature differ the most from the forecast temperature?

Ans :(a) The forecast temperature was same as the actual temperature on Tuesday, Friday, and Sunday. (b) The maximum forecast temperature during the week was 35° C. (c) The minimum actual temperature during the week was 35° C. (d) The actual temperature differs the most from the forecast temperature on Thursday.

Q.5:Use the tables below to draw linear graphs. (a) The number of days a hillside city received snow in different years. (b) Population (in thousands) of men and women in a village in different years

Ans :(a) By taking the years on x-axis and the number of days on y-axis and taking scale as 1 unit = 2 days on y-axis and 2 unit = 1 year on x axis, the linear graph of the given information can be drawn as follows. (b) dy taking the years on x-axis and population on y-axis and scale as 1 unit 0.5 thousand on y-axis and 2 unit = 1 year on x-axis, the linear graph of the given information can be drawn as follows.

## NCERT / CBSE Book for Class 8 Maths

You can download the NCERT Book for Class 8 Maths in PDF format for free. Otherwise you can also buy it easily online.

- Click here for NCERT Book for Class 8 Maths
- Click here to buy NCERT Book for Class 8 Maths

### All NCERT Solutions Class 8

- NCERT Solutions for Class 8 English
- NCERT Solutions for Class 8 Hindi
- NCERT Solutions for Class 8 Maths
- NCERT Solutions for Class 8 Science
- NCERT Solutions for Class 8 Social Science
- NCERT Solutions for Class 8 Sanskrit

### All NCERT Solutions

You can also check out NCERT Solutions of other classes here. Click on the class number below to go to relevant NCERT Solutions of Class 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12.

Class 1 | Class 2 | Class 3 |

Class 4 | Class 5 | Class 6 |

Class 7 | Class 8 | Class 9 |

Class 10 | Class 11 | Class 12 |

Download the NCERT Solutions app for quick access to NCERT Solutions Class 8 Maths Chapter 15 Introduction to Graphs. It will help you stay updated with relevant study material to help you top your class!

Previous Next

To get fastest exam alerts and government job alerts in India, join our Telegram channel.

## Discussion about this post