Class 11 Important Questions for Biology – Structural Organisation in Animals

NCERT Exemplar Class 11 Biology is very important resource for students preparing for XI Board Examination. Here we have provided NCERT Exemplar Problems Solutions along with NCERT Exemplar Problems Class 11.

Question from very important topics are covered by NCERT Exemplar Class 11. You also get idea about the type of questions and method to answer in your Class 11th examination.

Click Here for Class 11 Biology Notes

Here you can get Class 11 Important Questions Biology based on NCERT Text book for Class XI. Biology Class 11 Important Questions are very helpful to score high marks in board exams. Here we have covered Important Questions on Structural Organisation in Animals for Class 11 Biology subject.

Biology Important Questions Class 11 are given below.

Multiple Choice Questions

  1. Which one of the following types of cell is involved in making of the inner walls of large blood vessels?
    • a. Cuboidal epithelium
    • b. Columnar epithelium
    • c. Squamous epithelium
    • d. stratified epithelium
  2. To which one of the following categories does adipose tissue belong?
    • a. Epithelial
    • b. Connective
    • c. Muscular
    • d. Neural
  3. Which one of the following is not a connective tissue?
    • a. Bone
    • b. Cartilage
    • c. Blood
    • d. Muscles
  4. The clitellum is a distinct part in the body of earthworm, it is found in?
    • a. Segments 13 – 14 – 15
    • b. Segments 14 – 15 – 16
    • c. Segments 12 – 13 – 14
    • d. Segments 15 – 16 – 17
  5. Setae help in locomotion in earthworm but not uniformly present in all the segments. Select among the following that represents setae.
    • a. 1st segment
    • b. Last segment
    • c. Clitellar segment
    • d. 20th – 22nd segment
  6. Which one of the following statements is true for cockroach?
    • a. The number of ovarioles in each ovary are ten.
    • b. The larval stage is called caterpillar
    • c. Anal styles are absent in females
    • d. They are ureotelic
  7. Match the followings and choose the correct option
    Structural Organisation in Animals
    Options:

    • a. A-i, B-ii, C-iii, D-iv
    • b. A-iv, B-iii, C-i, D-ii
    • c. A-iii, B-i, C-iv, D-ii
    • d. A-ii, B-i, C-iv, D-iii
  8. Match the followings and choose the correct answer
    Structural Organisation in Animals
    Options:

    • a. A-ii, B-iii, C-iv, D-i
    • b. A-iii, B-ii, C-iv, D-i
    • c. A-i, B-iii, C-ii, D-i
    • d. A-ii, B-iv, C-iii, D-i
  9. Match the following with reference to Cockroch and choose the correct option
    Structural Organisation in Animals
    Options:

    • a. A-iii, B-iv, C-ii, D-i
    • b. A-iv, B-iii, C-ii, D-i
    • c. A-iv, B-ii, C-iii, D-i
    • d. A-ii, B-iv, C-iii, D-i
  10. Match the followings and choose the correct answer
    Structural Organisation in Animals
    Options:

    • a. A-iii, B-i, C-ii, D-iv
    • b. A-ii, B-i, C-iv, D-iii
    • c. A-iii, B-iv, C-ii, D-i
    • d. A-iii, B-i, C-iv, D-ii

Very Short Answer Type Questions

  1. State the number of segments in earthworm which are covered by a prominent dark band or clitellum.
  2. Where are sclerites present in Cockroach?
  3. How many times do nymphs moult to reach the adult form of cockroach?
  4. Identify the sex of a frog in which sound producing vocal sacs are present.
  5. Name the process by which a tadpole donelops into an adult frog.
  6. What is the scientific term given to earthworm’s body segments?
  7. A muscle fibre tapers at both ends and does not show striations. Name the muscle fibre.
  8. Name the different cell junctions found in tissues.
  9. Give two identifying features of an adult male frog.
  10. Which mouth part of cockroach is comparable to our tongue?
  11. The digestive system of frog is made of the following parts. Arrange them in an order beginning from mouth.
    Mouth, oesophagus, buccal cavity, stomach, intestine, cloaca, rectum, cloacal aperture
  12. What is the difference between cutaneous and pulmonary respiration?
  13. Special Venous connection between liver and intestine and between kidney and intestine is found in frog, what are they called?

Short Answer Type Questions

  1. Give the location of hepatic caeca in a Cockroach. What is their function?
  2. Frogs are beneficial for mankind, justify the statement.
  3. The body of sponges does not possess tissue level of organisation though it is made of thousands of cells. Comment.
  4. Structural organisation in animals attains different levels as cell – organ – organ system. What is missing in this chain? Mention the significance of such an organisation.
  5. Stratified epithelial cells have limited role in secretion. Justify their role in our skin.
  6. How does a gap junction facilitate intercellular communication?
  7. Why are blood, bone and cartilage called connective tissue?
  8. Why are neurons called excitable cells? Mention special features of the membrane of the neuron?
  9. Why earthworm is called the friend of farmer?
  10. How do you distinguish between dorsal and ventral surface of the body of earthworm.
  11. Correct the wrong statements among the following:
    • a. In earthworm, a single male genital pore is present.
    • b. Setae help in locomotion of earthworm.
    • c. Muscular layer in the body wall of earthworm is made up of only circular muscles.
    • d. Typhlosole is the part of intestine of earthworm.
  12. Why nephridia in earthworm that are basically similar in structure classified into three types? Mention the names of each.
  13. Common name of some animals are given in Column A, write their scientific name in Column B.
    Structural Organisation in Animals
  14. Complete the following statement :
    • a. In Cockroach grinding of food particle is performed by _____________ .
    • b. Malpighian tubules help in removal of _____________ .
    • c. Hind gut of Cockroach is differentiated into _____________ .
    • d. In Cockroach blood vessels open into spaces called _____________ .
  15. Mention special features of eye in Cockroach.
  16. Frog is a poikilotherm, exhibits camouflage and undergoes aestivation and hibernation, how are all these beneficial to it?
  17. Write the functions in brief in column B, appropriate to the structures given in column A.
    Structural Organisation in Animals
  18. Write the appropriate type of tissues in column B according to the functions mentioned in column A.
    Structural Organisation in Animals
  19. Using appropriate examples, differentiate between false and true body segmentation.
  20. What is special about tissue present in the heart?

Long Answer Type Questions

  1. Classify and describe epithelial tissue on the basis of structural modifications of cells.
  2. Write down the common features of the connective tissue. On the basis of structure and function, differentiate between bones and cartilages.
  3. Comment upon the gametic exchange in earthworm during mating.
  4. Explain the digestive system of Cockroach with the help of a labelled sketch.
  5. Draw a neat and well labelled diagram of male reproductive system of a frog.

Answers to Multiple Choice Questions

1-c; 2-b; 3-d; 4-b; 5-d; 6-c;
7-b; 8-a; 9-b; 10-d

Go Back to Biology Home Page Physics Chemistry Maths

Advertisements

comments