Aakash ANTHEClick Here
NTSEClick Here
KVPYClick Here

Tamil Nadu State Board Commerce Sample Paper for Class 12

Tamil Nadu Board of Higher Secondary Education Sample Paper / Model Paper for Class 12 Commerce is given below.

COMMERCE
ENGLISH VERSION

Time Allotted : 3 hrs
Maximum Mark: 200

SECTION – A

N.B.1) Answer all questions
2) All Questions carry equal marks

I) CHOOSE THE CORRECT ANSWERS:- 40 x 1 = 40
1. Partnership may come into existence
a. by the operation of law
b. by an express agreement
c. by an express or implied agreement
d. by inheritance of property.

2. Sole proprietorship is suitable for
a) large scale concerns
b) medium scale concerns.
c) Small scale concerns.

3. A partnership is formed by
a) Agreement
b) Relationship among persons
c) The direction of government

4. The minimum number of members for a public limited company is
a. 2
b. 3
c.7
d. 10.

5. The value of qualification shares of a director in a public limited company shall not exceed.
a. Rs. 5000
b. Rs.5,00,000
c. Rs.50,000
d. 500.

6. An optimistic speculator is known as
a. Stag
b. bull
c. lame duck
d. Bear.

7. A co-operative super market supplies
a. credit
b. service
c. goods
d. cash.

8. Public can also subscribe to the share capital of
a. Public corporation
b. Departmental undertaking
c. Government company
d. None of these.

9. A multinational company is also known as
a. Global giant
b. Partnership
c. Co-operative society
d. Public corporation.

10. Registration of partnership is
a. Compulsory
b. optional
c. not necessary.

11. Table A of the Companies Act is a
a. Model minutes book
b. Model from of balance sheet
c. Model of Articles of Association
d. Model of Memorandum of Association.

12. A company secretary is appointed by
a. Government
b. The Institute of company secretaries of India.
c. The board of director’ s
d. shareholders in Annual general meetings

13. Number of recognized stock exchange in India
a. 2
b. 21
c. 22
d. 24.

14. Co-operative society can be started
a. only at villages
b. In towns and villages
c. Only in cities
d. Only in urban areas.

15. In a public corporation the management has
a. Limited freedom
b. No freedom of action
c. Controlled freedom
d. unrestricted freedom of action.

16. A partnership firm may be registered, under
a. 1949 Act
b. 1956 Act
c. 1932 Act

17. Debenture holders of a company are its
a. Creditors
b. Members
c. Credit customers
d. Borrowers

18. A director is acting as
a. agent of the company
b. trustee of the company
c. Chief executive officer of the company
d. all of these.

19. The first issues are floated in
a. Primary market
b. Secondary market
c. Commodity market
d. Regulated market.

20. The minimum subscription specified in the prospectus must be received within
a. 90 days b. 120 days c. 130 days d. 60 days

Fill in the blanks

21. Tamil Nadu Electricity Board is the example of ________.

22. The liability of a sole trader is __________.

23. The partners liability in India is ___________.

24. The minimum number of members in a private company is ___________.

25. The shareholders are the real ___________ of the company.

26. Primary market is concerned with ____________.

27. The Latin word co-operari means __________.

28. The primary aim of state enterprises is __________.

29. Sole trading business can be started by ___________.

30. The maximum number of members in non-banking firm is _________.

31. Stag speculator is otherwise called as ____________.

32. First directors are usually named in the __________.

33. Shares represent ___________interest.

34. Super market refers to large-scale __________.

35. Exploitation of consumers and employees is a feature of __________.

36. The profit and loss of a partnership firm is shared in the __________among the partners.

37. The minimum number of members required for a meeting is known as ____________.

38. Altering the articles of association requires __________resolution.

39. ________act as a substitute for initial public offering.

40. A partner who does not take part in the working of the firm is called ________Partner.

Section B

10 x 4 = 40

N.B. I) Answer any ten questions
II) Answer to each Questions should not exceed 4 lines
III) All Questions Carry equal marks.

41. Define organization.

42. Who is a KARTA?

43. What is unlimited Liability?

44. What are the minimum and maximum number of members in a partnership firm?

45. Define implied authority of a partner.

46. What do you mean by a Government company?

47. What is share premium?

48. What is a statutory report?

49. What is “Minutes”?

50. What do you mean by public Issues?

51. What is listing?

52. Define Co-Operation.

53. What is Patronage Dividend?

54. Define State enterprises.

55. Explain the management of Public Corporation.

SECTION- C

5 x 8 = 40

N.B. I) Answer any five questions
II) Answer to each Questions should not exceed one page
III) All Questions Carry equal marks.

56. Write short notes on Joint Hindu Family Business.

57. What are the contents of Partnership deed?

58. Briefly state the documents to be filed for getting certificate of incorporation.

59. What is Memorandum of Association? What are its contents?

60. How are directors appointed in a public limited company?

61. Explain how BOLT works and the strengths of BOLT.

62. Briefly explain the demerits of Co-Operative societies.

63. What are the differences between Public and private sectors?

SECTION – D

4x 20 = 80

N.B. I) Answer all four questions
II) Answer to each Questions should not exceed 2 pages
III) All Questions Carry equal marks.

64. Explain briefly the principles of organization.
(OR)
What is statutory meeting? Briefly explain the contents of statutory report.

65. Explain the objectives of state enterprises.
(OR)
Explain the functions and powers of SEBI.

66. State the merits and demerits of sole trading concern.
(OR)
Distinguish between shares and debentures.

67. Explain the important features of co-operative organization.
(OR)
Discuss the circumstances under which a partnership firm is dissolved.

SCHEME OF VALUATION

SECTION – A 40 x 1 = 40

Award full marks if the answer is correct.
1. b 2. c 3. a 4. c 5. a 6. b 7. c 8. c 9. a 10. b 11. c 12. c 13. b
14. b 15. c 16. c 17. a 18. d 19. a 20. a
21. Board organisation
22. Unlimited
23. Unlimited
24. Two
25. Owners
26. Issues of new shares
27. To work with
28. Public welfare
29. Any one person
30. 20
31. Premium Hunter
32. Articles of association
33. Ownership
34. Retailing
35. Private sector
36. Agreed ratio
37. Quorum
38. Special
39. Mutual funds.
40. Sleeping

SECTION – B 10 x 4 = 40

If the answer in fully correct give full marks. When a part of answer is correct give 2 marks.

SECTION-C 8 x 5 = 40

If the candidates have written all the points give full marks. Otherwise marks may be given proportionately.

SECTION-D 4x 20 = 80

When any ten points are given in the answer full marks may be given. If only a part of a answer is given reduces the marks proportionately.

Click Here for All Subjects Model Question Paper

Advertisements

comments